100% zöldkagylópor, zöldkagyló tartalmú izületvédő, zöldkagyló kivonat.... akármelyik patikába, bioboltba mész be, százával kínálják magukat a kiegészítők. Egyre nagyobb biznisz áll mögötte, hiszen a zöldkagylónak valóban csodálatos hatásai vannak, de
NEM MINDEGY HOGY JUT EL AZ ASZTALODIG. Könnyen vásárolhatsz szemetet.
Új-Zéland hideg parti tengerei kedveznek ennek a csodás kagylófajtának. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben óriási iparággá nőtte ki magát a zöldkagylóbiznisz, ami sajnos a minőségen is látszik.
Új-Zéland északi partvidékén egymást érik a zöldkagylófarmok. A helyi lakosok tudatosan tenyésztik a kagylókat, pont úgy, ahogy itthon a szárnyast vagy a disznót. A tengerbe szabályos helyközönként ,,kapszulákat“ tesznek a kis kagylókkal, amik aztán 15-18 hónap alatt érik el a ,,begyűjtési“ kort. Ez idő alatt planktonokkal és egyéb algákkal táplálkoznak. Minél idősebb egy kagyló, annál nagyobb az omega-3 tartalma, azaz annál jobb minőségű. A kagylóban lévő glükozaminoglikán (GAG) és az omega-3 – ami a gyulladáscsökkentésért felel- együtt ugyanis remek kiegészítői egymásnak és tényleg csodát tesznek az izületekkel.
A begyűjtött zöldkagylókat aztán helyben értékesítik tovább, és itt jön a trükk. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, miként lesz a zöldkagylóból por.
- A legnagyobb ellenség a hőkezelés, ami tönkreteszi a kagylóban lévő omega-3-at, viszont ez a legolcsóbb megoldás is. Jó minőségű zöldkagylóporokat liofilizálnak, azaz elvonják belőle a vizet, ami jóval időigényesebb, emiatt költségesebb folyamat.
- A második ellenség a zsírtalanítás. Ilyenkor egy borzasztó olcsó, viszont annál vacakabb termék keletkezik, hiszen ahogy a szóban is benne van, mentesítik az omega-3-tól a terméket.
Most gondold el: leveszed a terméket a polcról és két szó üti meg a szemed: új-zélandi, és zöldkagylópor. Te pedig már teszed is be a kosaradba, holott a leglényegesebb minőségjelzőt nem tudod:
- zsírtalanított-e?
- hőkezelt-e?
A minőségi zöldkagylóporok feltüntetik ezeket az információkat, így a legértékesebbek azok a márkák, ahol a friss zöldkagylóval semmi mást nem tesznek, mint liofilizálás után porrá őrlik. Jó minőségű zöldkagylónál a glükozaminoglikán tartalom is 2-4% között van, és erről a gyártó igazolást is ad.
Ezért választottuk mi is a Fanni's valódi Új-zéllandi zöldkagylóporát, ami kiváló minőségű, rendszeresen bevizsgált.
Zöldkagylóporainkat 100, 250 és 500 grammos kiszerelésben veheted meg. Adagolása egyszerű: kis-és közepes testű kutyáknak fél, míg nagytestűeknek 1 grammra van szükségük naponta. Folyamatos szedését kölyökkutyáknak ajánlom, felnőtteknek elég 8 hetes kúrákban adni, kiváltképp idős és sportkutyáknak. Elmúlik tőle a növekedési fájdalom, csökkenti/elmulasztja az izületi gyulladást, tápanyagot nyújt az izületeknek.
Kérdésed van a BARF-ról, vagy az étrendkiegészítőkről? Keress nyugodtan a helpi@barfshop.hu email címen, vagy a BARFshop.hu- a nyersetetés Facebook oldalon.
Perlaki Fanni
kutyadietetikus