Barion Pixel
A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.

Nyersetetés terhesség alatt

Új kihívással találkoztam BARF témakörében akkor, amikor magam is teherbe estem. Évekig annak tudatában etettem és ajánlottam a kutyák nyersetetését, hogy megbízható forrásból beszerzett, megfelelő higiéniai körülmények között előkészített fagyasztott hús minimális kockázattal jár ember és állat számára. Öt éve etetek nyersen, szerencsére sem én, sem kutyáim nem kaptunk el soha semmilyen fertőzést.

Viszont amikor az ember pocakjában egy új élet fejlődik, ha lehet, még körültekintőbb lesz. Az első látogatás alkalmával sorolta a védőnő mi mindent kellene kerülnöm az elkövetkező hónapokban, és ezek egyike volt a nyers,-illetve nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztása. Na persze ha az összes szabályt betartja az ember, akkor elég szegényes lenne az étrendje terhesség alatt, hiszen a haltól kezdve a földimogyoróig, lágy sajtokig, csírákig sok minden kerül tiltólistára, miközben az élelmiszerfertőzöttség esélye minimális.

Viszont a nyers hús szöget ütött a fejemben, már azért is, mert évekig én voltam az, aki vérfürdőt rendezett a konyhában: ha kellett aprítottam a lépet, májat, szarvast a kutyáknak... a tanács a nyers élelmiszerek emberi fogyasztására vonatkozik, ellenben aki hetente porcióz, aprít a kutyájának, nem árt ha körültekintőbb ebben is terhesség alatt.

Így megfogadtam, hogy a pici érdekében egy időre ennek a gyakorlatnak véget vetünk, de szeretném, ha a káposzta is megmaradna és a kecske is jóllakna. Viszont mielőtt belecsapok a lecsóba, essünk túl a kockázati tényezőkön, aztán sorolom a megoldásaim.

A listeria baktérium fertőzöttség lehetősége elenyésző, még a nagy kockázatú élelmiszerek között is a fertőzött ételek összesített előfordulási aránya 1,82%, és inkább jellemző a tenger gyümölcseire, üzletben csomagolt löncshúsokra. A fertőzés veszélye még akkor is elenyésző, ha valóban fertőzött élelmiszert fogyaszt a kismama, viszont mi érintettebbek vagyunk, mint az átlag élethelyzetben lévők.

Amitől a védőnők is inkább féltik a kismamákat, az a toxoplasma gondii, melyet inkább a macskákkal való összefüggésből ismerünk. Ez az egysejtű képes áthatolni a placentán és megbetegíteni a magzatot. Macskák székletéből, kóbor macsekok simogatásával elkapható, sokáig a védőnők még az ellen is tiltakoztak, hogy a kismamák egy háztartásban éljenek cicával. Hozzátartozik, hogy az emberek 30-50%-a felnőttkorára átesik a fertőzöttségen, amivel egy életre szóló védettséget szerez, a magzatra pedig kizárólag a terhesség alatt bekövetkező fertőzés veszélyes. A kutatások azt mutatják, hogy pont a féltés ellenkezője igaz: minél többször legyünk cicák közelében életünk folyamán a várandósság kezdetéig: annál nagyobb esély van rá, hogy átesünk a fertőzésen probléma és következmények nélkül. Én sajnos nem tudom, átestem-e rajta, így a kóbor cicákat valóban kerülöm, ahogy a nem megfelelően hőkezelt disznó-és birka fogyasztását is, viszont ez az egysejtű megtelepedhet nyers húsokon is, így mindenképp szigorítottam a már amúgy is körültekintő szabályaimon.

2-3 hetes fagyasztási idő

Protokollszerűen javaslom minden időszakra a 2-3 hetes fagyasztási idő betartását, ennyi idő alatt a paraziták – így a toxoplasma gondii is elpusztul. A fokozott figyelem mindenre igaz, de különösen vad halakra és egyéb vadhúsokra (muflon, szarvas, őz).

 

A vadhúsok és halak kerülése

Biztonság kedvéért én ebben az időszakban nem etetek szarvassal és halakkal sem. Vadlazacolajat azonban biztonsággal használok, hiszen az omega 3 pótlás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott nyers étrendhez.

 

GRAF BARF menük

Kutyáimnál nagyon beváltak a GRAF BARF menük, és terhességem alatt előszeretettel használom is, miután higiénikusabb. Kockázott, teljes értékű menük, abszolút könnyen adagolhatóak közvetlenül a zacskóból, így rendkívül higiénikus megoldás, ha el szeretném kerülni a véres porciózást.

 

Megbízható forrásból, igazolt eredetű friss húsok

Ebben az időszakban különösen nagy gondot fordítok a hús minőségére, mindent fagyosan adagolok, a hűtési lánc nem szakad meg, és a kutyák elé kerülő hús is csak friss lehet.  Nyers, felolvadt húst nem pihentetek hűtőben 4 °C felett. Minden létező eszközzel igyekszem meggátolni a baktériumok lehetséges elszaporodását a hústermékeken.

 

Higiénia

A higiénia kulcskérdés: az etetőhely környékének és a tálak tisztántartása normál élethelyzetben is mindig fontos. Ezt várandósság alatt azzal egészítem ki, hogy mind porciózás után, mind etetés-mosogatást követően magas etanol tartalmú kézfertőtlenítő gélt használok.

 

Féregtelenítés

A féregtelenítés étrendtől függetlenül minden kutya számára negyedévente ajánlott, de várandósság alatt erre is érdemes fokozottan ügyelni.

 

+1 tipp: Ha rosszul vagy a húsoktól

Én az első trimeszter alatt – szégyen, nem szégyen – többmindentől rosszul voltam, ami korábban akár 20 évig is a mindennapjaim része volt. Így például a kutyakaki összeszedésekor sem álltam meg egy sima hányingernél, és bizony a nyers húsra nagyon ránézni sem tudtam, nemhogy porciózzam. Különösen ekkor jelentett nagy segítséget a GRAF BARF: az egyszerű adagolása miatt rosszullét nélkül tudtam le az etetést az első három hónapban.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog
Az oldal tetejére