A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába. Rendben
Termékek Menü
0
(1) 613 3941

Nyersélet az állatotthonban

Amikor két kutyát etetsz nyersen..... akkor ezt szorozd meg harminccal, és akkor van fogalmad arról, milyen lehet 60 agarat nyersen etetni. Nagy szerencse, hogy Henninek már a szülei is hússal etettek, hogy óriási a tapasztalata, hogy fantasztikus a memóriája. A munka bizonyítéka, hogy volt olyan kutya, amelyik 18 (!!!) évet élt le a menhelyen húson.

 

Ritka a nyersesen etető állatotthon és menhely, mint a fehér holló. A legtöbben örülnek a legrosszabb minőségű tápnak is, pedig Henni  - az alapítvány egyik vezetője - szerint hibáznak: az ilyen tápon élő kutyáknak folyton megy a hasa, egy „álom“ őket takarítani, és gyakrabban találkoznak az állatorvossal is. Szerinte jobban oda kellene figyelni a kutyák etetésére a menhelyen is. Ez általában több utánajárást jelent, de a költségeket nem emelné. Henni racionális, elsőre kicsit kérgesnek tűnik, ahogy általában azok az állatvédők, akiket sosem tudsz jókor hívni, mert folyamatosan problémát oldanak meg: épp a műtő felé tartanak, vagy időpontra viszik a kutyát.

A Szent Ferenc Állatotthon 1991 óta működik, még Henni anyukája kezdte el. Az agár amolyan családi szerelem náluk és ha csak az etetést nézzük: sosem láttak saját kutyáik tápot. Az otthon életébe persze beszivárgott a táp, sokszor szükség is van rá, a menhelyi kutyák 150-en egy hétig csak azt kapnak minden hónapban, viszont abból is minőséget. Az elmúlt években rengeteget kísérleteztek, ahogy nyilván a többi menhely és állatotthon is, de valahogy mindig visszasomfordáltak a húshoz. Főztek, vittek haza az élelmiszerláncoktól is alapanyagot, de az sem volt megfelelő, hiszen vinni kellett a felvágottat és a disznósajtot is, amiktől a kutyák folyton puffadtak. Rossz minőségű táppal – egy két kivételtől eltekintve - nem csak a kutyák érdekében, de saját maguk miatt sem etetnek. A főzést végül felváltotta a nyers, az agár fajtamentés 40-50 kutyája Henninél szinte csak nyerskoszton él... sikeresen.

Hozzájutnak marhához: húshoz, belsőséghez és zöldpacalhoz is, ehhez adnak csirkecsontosat, amit egyenesen a vágóhídról hoznak ki. Henninek meggyőződése, hogy ezekre a csirkékre nem érzékenyek az állatok, míg a boltok polcára került baromfit mindig átmossák alaposan ők is. Saját fagyasztóládából látja el a védenceit.

Az agár fajtamentésnél naponta 30 kg húst pusztítanak el a kutyák. Minden állat etetését, igényeit Henni fejből tudja. Kapnak immunerősítőt és zöldkagylóport is. A kölykök rendszerint gyengébb minőségű tápot is kapnak, mert annyira rossz állapotban érkeznek meg, hogy a hirtelen jó minőségű étrend nem tenne jót a szervezetüknek. Ahogy öregek, betegek is szoktak tápot kapni. A döntése helyességét bizonyítja, hogy volt olyan kutya, aki 18 évet élt le a menhelyen, kizárólag húson - mást nem is akart elfogyasztani. 


Agarak etetése Henni szemszögéből

Heni szerint igenis van különbség a fajták etetése között, így nem is szereti, ha egy boxeres ad tanácsot egy agarasnak etetésben. Az agarakat kétszer kell etetni egy nap, és véleménye szerint a kutyák tisztában vannak saját szükségleteikkel is. Nagy a szóródás: van agár, aki csak egy-két csirkeszárnyat eszik egy nap, míg egy másiknak 1,5 kiló húsra van szüksége. Nem etet szénhidráttal, inkább a zsírbevitelt növeli.


Az örökbefogadók közül sokan tartják később is a nyerses étrendet, szerinte már ez az étrend is megértő fülekre talál a gazdik között, helyesen alkalmazva nem okoz problémát. 

Segíts Te is! Jövő hét elején 250 kg húst szeretnénk átadni az agár fajtamentésnek és a Szent Ferenc Állatotthonnak. Csirkét, pulykát, marhát, birkát, sőt, lazacot is kapnak majd, így igazán királyi ellátásban részesülnek. Ahhoz, hogy tervünket megvalósítsuk, Rád is szükség van. Gyere be üzleteinkbe, vagy vásárolj a webshopon és minden elköltött 1000 Ft-ból 50 Ft-al automatikusan az agár fajtamentéstnek segítesz! Siess, már csak egy-két nap van hátra!

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog
blog comments powered by Disqus