A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.
Termékek Menü

Ne etess mindig színhússal!

Karsai Ingrid

Karsai Ingrid vendégblogger. Lelkes BARF-os, aki az évek alatt rengeteget segített kezdő, vagy épp haladó nyerseseknek a Barfshop.hu – A Fórum Facebook csoportban. Minden létező irodalmat fanatikusan olvas el, így nem csak saját francia bulldogja, Bella etetésével van tisztában. Jó párszor fog írni a blogra vendégként :) Elsőként a húsos etetésről.

 

„Szia, itt Ingrid!

A kutya nem ember. Én például a nagyon "cupákos" falatokra finnyás vagyok, és mindig kitologatom őket a tányér szélére. De számtalan szó esett már róla, hogy amikor a kutyát etetjük, - függetlenül attól, hogy nem preyezünk, hanem barfozunk - , az egész prédát és annak arányait próbáljuk leutánozni, legalábbis közép- és hosszútávon. A kiegyensúlyozott étrendhez hozzátartozik a bőr (akár szőrrel, tollal is), a zsírosabb részek, inak, porcok, összefoglaló néven "dzsindzsák".  Ezek mind részei a prédaállatnak, egy ragadozó ugyanúgy megverekszik érte, mint a számodra gyönyörű felsálért. Egy ragadozó sosem fogja lefilézni a húst. Nem mindig elég, ha odateszed a tisztított csirke nyakat, lábat meg a csirke mell filét., hiszen egy felnőtt kutyának legalább 10% zsírra van szüksége. 
Bár nagyon vonzó a szemnek a gyönyörű, vérvörös színtiszta marhacomb, és fantasztikusan jó dolga van a kutyámnak, hogy a prémiumot kapja, rendszeres menünek nem a legjobb választás. 
Főként a kölyök kutya etetésénél fontos, hogy ne legyünk elutasítóak a dzsindzsákkal, azaz gégével, tüdővel, nyesedékekkel! Ne gondoljunk úgy a nyesedékekre, mint valami kevésbé jó minőségű kajára, amikor a kutyánk szemszögéből nézelődünk. Természetesen fontos ezeknél is a mértékletesség. Miért? Az inak, porcok (gége), vagy tüdő, önmagukban jelentéktelen tápértékkel rendelkeznek, ezért nem lehet rájuk alapozni. A zsíros részek, és bőr kellenek, és jól telítenek, a kutya energiát nyer belőlük, ugyanakkor nagy mennyiségben hízlalnak, és átálláskor hasmenést okozhatnak. De mind szükségesek az étrendben! Nagytestű kölyköknél például gyakran esnek abba a hibába a gazdik, hogy a jó minőségű, fehérjedús tápláléktól túl intenzíven növekszik a kutya, ami megterheli az izületeit, csonthártyagyulladást okoz, sántít, stb. Ezt megelőzendő, nem árt egy kicsit tudatosan "elrontani" a tápértéket a menüben több, rosszul hasznosuló dzsindzsa, vagy akár rostok hozzáadásával, a lassú, kiegyensúlyozott növekedés érdekében.
Ne feledjétek, a "színtiszta" nem mindig jó - bár jól mutat a fotón, a nyersetetés piszkos meló!:)"

Boltos szemmel - Fanni

A vásárlók hozzászoktak, hogy a hentes kínálatában mindig szinte megszólal hús: sorakoznak a felsálak és szűzérmék – és ugyanezt várják el a Barfshop üzleteiben is. Nos,nyesedékeink – nopláne színhúsaink gyönyörűek, előbbi esetében elvárjuk beszállítóinktól is, hogy 10-20% közötti zsírtartalom legyen bennük maximum, húsfajtától függően. A színhúsok pedig tényleg azok, amiknek látszanak, 0% zsírtartalommal. Épp ezért elsőre mindenkinek meglepő, amikor soroljuk a ,dzsindzsás“ kínálatot, sorakoznak a marhapofák, birka-vagy épp marhatüdő és gége. A gazdik elfordulnak, mást keresnek, mert szemre nem szokványosak: a pofán rajta van a tehén szájának belső, sörtés fele (lásd a képen), a gége porcos, rajta nagy tömegű hússal. Ugyanakkor fontosak, kiemelkedő szerepet töltenek be az étrendben, és a kutyák is imádják, lepd meg vele rendszeresen! Ha tudom, hogy a gazdinak kölyökkutyája van, sokszor rá is beszélem erre a drágább nyesedék, nopláne a prémium színhús helyett.

Merj játszani a húsfélékkel, hidd el, megszereted :)

Üzleteink: 

Barfshop Pest: 1139, Budapest, Szegedi út 3 (Hajdú utca sarok)

Barfshop Buda: 114, Budapest, Kanizsai utca 1

További infó itt:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog