Barion Pixel
A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.

Milyen halakat adhatsz a kutyádnak? Mikor hasznos a lazacolaj?

A nyers halak egészben adhatók a kutyának, a szálkák csak hőre keményednek meg. Bár kezdő gazdiknál mindig meglepetést okoz ez a tény, nem kell túlparázni a dolgokat.
Egész préda lévén a hús-csontos-belsőség aránya tökéletes, semmit nem kell hozzáadni.
A friss halat, ahogy más vadat is, etetés előtt 2-3 hétig fagyasztani kell, hogy az esetleges paraziták elpusztuljanak.
Egyes halfajták thiaminase-tartalma magas lehet, ezért heti 1-2-szer érdemes halat etetni, folyamatos táplálás nem ajánlott. A thiaminase B1-vitaminhiányt idézhet elő, ezért ha ennél többször kap halat a kutya, akkor érdemes a B-vitamint sörélesztővel pótolni.
A halak közül a leghasznosabbak az u.n. olajos halak, melyek húsa nagyobb arányban (legalább 30%-ban) tartalmaz zsírokat, elsősorban Omega 3-at. Az olajos halak elnevezés természetükből fakad, hiszen zsírtaralmuk magasabb, mint édesvízi, vagy akár más tengeri halaké, így értelemszerűen nem azt takarja, hogy rohanj a nagyáruházakba növényi olajban ázott konzervhalért.
Olajos halak: makréla, sprotni, lazac, hering, szardínia.
Ezeket lehetőség szerint érdemes heti 1-2-szer adni. Amennyiben ez nem megoldható, évi 1-2 lazacolajkúra javasolt, különösen száraz bőrű, korpásodásra hajlamos, viszketős kutyáknak.
Az omega 3 előnyei
· Csillogó, erős szőr
· Érvédő
· Jót tesz a szemnek
· Serkenti az agysejtek és az idegrendszer működését
Az omega 3 u.n. esszenciális, azaz nélkülözhetetlen zsírsav, a szervezet nem tudja előállítani. Pótlása kizárólag külső forrásból megoldható.
Az omega 3-omega 6
Mindkettő többszörösen telítetlen zsírsav. Számunkra inkább az omega 3 értékes, melynek két fajtáját: az EPA és a DHA zsírsavakat különböztetjük meg. Omega 6 hiánya a kutyának nem igazán lehet, többféle húsból is hozzájut, míg az omega 3 elsődleges állati forrása a hal. Bevihető növényekből is (pl kókuszolaj), de ez más típusu omega 3, melyet a kutya szervezetének előbb át kell alakítania. Erről majd máskor
A minőségi, hidegen sajtolt vadlazacolajok min. 20% EPA-DHA tartalommal bírnak. Ez azt jelenti, hogyha kifejezetten csillogó szőrt szeretnél elérni, akkor kúraszerűen, két hónapig naponta érdemes a minőségi lazacolajat választani. (Ez azt is jelenti, hogy az ismeretlen eredetű u.n. omega 3 kapszuláknak, tenyésztett lazacokból sajtolt, illetve hőkezelt olajoknak nem sok értelme van, választás előtt olvass cimkét.) A Barfshopban kiváló minőségű lazacolajok közül válogathatsz s nyugodtan adhatod főtt étrend illetve tápok mellé is. Az extrudált tápok magas hőmérsékleten történő kezelése miatt ha tesz is bele a gyártó külön omega 3-at elveszti értelmét, mire a kutyád elé kerül
Itthon a nagyáruházak polcain kívül egyre több állateledel boltban is elérhető a lazac, vagy az egész makréla fagyasztva, így a boltjainkban is. A makréla egész préda, a lazacnak csak a húsát kapni, illetve külön tudsz venni lazacfejet gerinccel is. Ez csontos húsnak minősül, eképpen adagolható. A lazac legmagasabb omega 3 koncentrációja a fejben van, így kifejezetten értékes csemege.
Természetesen értékesek az édesvízi halak is, így ha horgász ismerőstől kapsz, vagy te magad fogtál halat, nyugodtan adható a kutyának. Nem váltja ki a tengeri halakat, omega 3 tartalma elhanyagolható, de jó húsforrások.
További részletek az olajos halakról
A lazac gazdag B-vitaminokban, C-vitaminban, ásványi anyagok közül szelénben és magnéziumban, fehérjetartalma 20 g (100 g halban). A makréla fehérjetartalma 21 g (100 g halban), omega 3 tartalma kevesebb, mint a lazacé. Értékes D-vitamin forrás, egy 112 g-os szelet fedezi egy felnőtt ember teljes D-vitamin igényét és ez igaz a B12-re is. Hasonlóan gazdag szelénben és magnéziumban.
Afrikai harcsa
Kerüld a vonzó áron kapható afrikai harcsát. Ezek a halak szennyezett vizekben élnek, agyongyógyszerezve tengetik a napjaik. Húsa nem hogy értéktelen, de kifejezetten káros. (Ha rám hallgatsz, te sem eszel )
Tartalomhoz tartozó címkék: hír blog
Az oldal tetejére