Táp
Ránk ömlenek a boltok polcáról, de alig egy-kettő az, amivel én is kibékülök vészesetben, holott a közkeletű tévedés úgy szól: ,,a tápokban minden megvan, ami kutyádnak kell“. Lássuk, miért nem és mik az elhallgatott negatívumok.
- Eleve az általánosítás: táp az olcsó, függőséget okozó márkanélküli választás és a valóban prémium zacsi is, mégis szakadék közöttük a különbség – nem csak árban.
- Nem tudod, mi van benne pontosan. Az összetevőkre vonatkozó szabályozás minden országban laza, ahogy a ,,teljes értékű táplálék“ szlogent is gyakorlatilag bármilyen tápra el lehet sütni. Ugyanúgy lehet bele színhúst tenni, ahogy csőrt, szőrt, és mindössze egy pár négyzetcentiméteres felület fog téged tájékoztatni a táp tartalmáról. Kérdés, hogyan.
- Az a táp, amelyiken nem tüntették fel, hogy hidegen sajtolt, az hőkezelt. Ami azt jelenti hogy magas hőmérsékleten kiöltek belőle minden természetes vitamint és ásványi anyagot.
- Nem tudod, milyen arányban van melyik összetevő. Alig egy-két gyártó van a piacon, ami százalékra pontosan megadja mi van a tápjában.
- Nagy részük magas szénhidráttartalmú, miközben a kutyáknak alig van szüksége rá.
- Állatorvosok előszeretettel hivatkoznak a fertőzésveszélyre nyerskosztnál, miközben számtalan tápot hívtak már vissza gombás, de még szalmonella fertőzöttség miatt is.
- A rossz, de még a közepes minőségű tápok is felelősek lehetnek kialakuló allergiáért, autoimmun betegségekért, visszatérő bélgyulladásért, elhízásért, de még akár gyomorcsavarodásért is. A táp káros hatásait hosszútávon fogod látni, és még akkor sem biztos, hogy összerakod, mennyi szemetet etettél meg a kutyáddal az évek során.
- A tápos zacskók belül sötétek, nedvesek és a szénhidrát kiváló táptalaj a baktériumoknak, így ha nem zárod vissza megfelelően a zacskót tényleg okozhat kellemetlen fertőzést.